διδακτικό υλικο ιερού λόχου: ελληνικός οδηγός άμυνας

  • Δημιουργός θέματος papdim
  • Ημερομηνία έναρξης

DeletedUser

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας για βελτίωση του ελληνικού community, παραθέτουμε οδηγούς, που έγραψε ο Έλρικ. Αντιρρήσεις μπορεί να υπάρχουν, συζητήστε τις από κάτω...

Περιεχόμενα:

1. Ανάλυση των επιθέσεων
2. Πως ζητάμε βοήθεια
3. Ανακοινώσεις στο forum.
4. Απελπισία;
5. Η τέχνη της αποφυγής αριστοκρατών και καταπελτών.
6. Αναφορές
7. Επιτηρητές
8. Όπλα άμυνας
9. Εξειδίκευση αμυντικών όπλων
10. Αμυντικά χωριά
11. Αμυντική διάταξη
12. Αμυντική υπερφόρτωση

********************************


1. Ανάλυση των επιθέσεων

Πόσο μακρυά;

Κατ' αρχήν, αν η επίθεση είναι σχετικά νέα ως προς την εκδήλωσή της, μπορούμε να υπολογίσουμε από τον χρόνο διάρκειάς της, τί στρατεύματα περιλαμβάνει. Πάντοτε όλα τα στρατεύματα κινούνται με την ταχύτητα του πιο αργού όπλου. Το πιο αργό όπλο είναι ο αριστοκράτης και τα αμέσως επόμενα ο κριός και ο καταπέλτης. Αντίστοιχα το πιο γρήγορο είναι ο ανιχνευτής.

Επειδή στον ελληνικό κόσμο δεν υπάρχουν ακόμη τα αντίστοιχα εργαλεία που προσφέρονται στους ξένους κόσμους, υπάρχουν δύο τρόποι διάγνωσης:

Ο πρώτος προϋποθέτει λογαριασμό premium. Στον χάρτη, στις επιλογές παραθύρου επιλέγουμε την σήμανση της διάρκειας. Τότε αυτόματα, βάζοντας το δείκτη του ποντικιού πάνω στο χωριό προέλευσης της επίθεσης, το παιχνίδι σου δείχνει τις διάρκεια της επίθεσης σε αυτό το χωριό ανάλογα με το είδος στρατεύματος.

Αν δεν έχουμε premium, θα πρέπει να επιλέξουμε για επίθεση το χωριό προέλευσης και να δοκιμάσουμε επιθέσεις με τα διάφορα είδη όπλων: πριν την επιβεβαίωση της επίθεσης αναγράφονται τα στοιχεία της επίθεσης και πόσο χρόνο θα κάνει η επίθεση. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε όλα τα όπλα: δόρυ, τσεκούρι, τόξο έχουν την ίδια ταχύτητα, ελαφρύ ιππικό και έφιπποι τοξότες το ίδιο, κριοί και καταπέλτες επίσης.

Άλλωστε το σημαντικό είναι να διακρίνουμε σε αδρές γραμμές τί πρόκειται να αντιμετωπίσουμε και κυρίως τί δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

Αν ο χρόνος υποδηλώνει ανιχνευτές, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες: είτε συγκεντρώνουμε όσους ανιχνευτές περισσότερους μπορούμε (μόνο οι ανιχνευτές μπορούν να αμυνθούν εναντίον ανιχνευτών) είτε πολύ απλά ότι και αμέσως παρακάτω:

Αν η επίθεση δεν περιλαμβάνει κριούς ή καταπέλτες, απλά αποφύγετε την επίθεση ως εξής: Ξοδέψτε όσες προμήθειες έχετε βάζοντας αναβαθμίσεις στην ουρά εργασιών, όχι όμως στην παραγωγή στρατευμάτων και ό,τι περισσεύει στείλετε το σε οποιοδήποτε βαρβαρικό χωριό 1-2 λεπτά πριν την επίθεση. Επίσης στον ίδιο χρόνο βγάλτε από το χωριό όλα τα στρατεύματά σας ως επίθεση ή υποστήριξη σε κάποιο άλλο χωριό και μόλις δείτε ότι έγινε η επίθεση ακυρώστε όλες τις αποστολές εφοδίων και στρατευμάτων. Ο αντίπαλός σας έχει ξοδέψει χρόνο χωρίς να κερδίσει ουσιαστικά τίποτε είτε σε γνώση για την δύναμή σας ούτε σε λεία. Αντιθέτως, εσείς αποκτήσατε μια πρώτη ιδέα για την δύναμή του. Σημειώνεται ότι τα χωριά ακόμη και χωρίς στρατό έχουν σθένος άμυνας και είναι πολύ πιθανό ο αντίπαλος να έχει και απώλειες, μικρές μεν αλλά συνυπολογίζοντας ότι τα ίδια στρατεύματα θα μπορούσαν να έχουν πάει για όργωμα, το κόστος για τον αντίπαλο μεγαλώνει.

Εάν όμως στην επίθεση περιλαμβάνονται κριοί ή καταπέλτες, τότε μπορεί να χρειάζεστε βοήθεια.

Ποιός επιτίθεται;

Σε κάθε περίπτωση, ερευνήστε την ταυτότητα του επιτιθέμενου. Αντίπαλοι που έχουν πολύ χαμηλό δείκτη απωλειών αντιπάλων, ή είναι γενικά μικροί σε ανάπτυξη, μπορείτε συχνά να υποθέσετε ότι αποτελούν μικρή απειλή και ότι η επίθεσή τους είτε είναι ψεύτικη και έχει στόχο να σας τρομάξει. Αν βέβαια είναι δυνατός αντίπαλος θα πρέπει να ζητήσετε βοήθεια. Επίσης είναι σημαντικό να εξακριβώσετε την φυλή στην οποία ανήκουν, ποιούς ενδεχομένως προσωπικούς συμμάχους έχουν, πόσα χωριά έχουν κ.ο.κ.

2. Πως ζητάμε βοήθεια

Εφόσον έχουμε μια εκτίμηση για το τί πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, επικοινωνούμε πρώτα με τους πιο κοντινούς μας συμπαίκτες στην φυλή ή τους προσωπικούς μας συμμάχους στην γειτονιά μας. (Οι προσωπικοί σύμμαχοι είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων σε τέτοια παιχνίδια, προσπαθήστε να έχετε 2-3 προσωπικούς συμμάχους στην γειτονιά σας οι οποίοι να ταιριάζουν στην φιλοσοφία σας στο παιχνίδι και βέβαια να είναι αρκετά ισχυροί. Προσωπικοί σύμμαχοι που δεν μπορούν να βοηθήσουν δεν προσφέρουν τίποτα, μπορεί μάλιστα να αποτελέσουν και εμπόδιο μακροπρόθεσμα.

Μια ιδέα για το μήνυμα που θα στείλετε είναι η ακόλουθη:

Γειά σου [όνομα παραλήπτη]
Δέχομαι σοβαρή επίθεση και έχω ανάγκη την βοήθειά σου. Η επίθεση φθάνει στις [ώρα άφιξης της επίθεσης]. Πιστεύω ότι περιλαμβάνει [είδος επίθεσης] Εφόσον μπορούσες να μου στείλεις κάποιες ενισχύσεις, ιδίως πριν τις [ώρα άφιξης της πρώτης επίθεσης] θα σου ήμουν ευγνώμων Σε κάθε περίπτωση θα σε αποζημιώσω για τις τυχόν απώλειες εφόσον το επιθυμείς. (Αυτό βάλτε το σε μήνυμα προς προσωπικούς συμμάχους / μέλη συμμάχων μας, και όχι σε μέλη στης φυλής.)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

[το όνομά σας]

Ασφαλώς επαφίεται σε σας τους ίδιους να δημιουργήσετε προσωπικές συμμαχίες με τους γύρω σας.

Εφόσον η απειλή είναι μεγάλη, για παράδειγμα αρκετές επιθέσεις από περισσότερους παίκτες ή επιθέσεις οι οποίες φθάνουν με διαφορά 1-2 δευτερολέπτων, τότε θα πρέπει να να αναζητήσετε κι άλλη βοήθεια στο forum και ενημερώνοντας οι ίδιοι την ηγεσία της φυλής, αρχής γενομένης από τον πυρηνάρχη της ηπείρου σας. Αυτοί θα αναζητήσουν πρόσθετη βοήθεια για να σας βοηθήσουν αλλά μην υπολογίζετε σε οποιαδήποτε βοήθεια αν δεν δώσετε σοβαρά δείγματα ότι κάνετε ό,τι μπορείτε κατά το δυνατόν από μόνοι σας.

3. Ανακοινώσεις στο Forum

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αν η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, για παράδειγμα επίθεση με αριστοκράτη ή πολλαπλές επιθέσεις με κριούς και καταπέλτες, τότε ενδείκνυται η ανακοίνωση στο forum. Μην δημιουργείτε πανικό για επιθέσεις με ανιχνευτές κ.ο.κ. Θυμηθείτε την ιστορία με τον βοσκό και τον λύκο. Όταν πραγματικά εμφανίσθηκαν οι λύκοι, δεν εμφανίσθηκαν οι συγχωριανοί.

Κάντε ένα νέο θέμα στην περιοχή ΑΜΕΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

Ο τίτλος του θέματος θα πρέπει να περιλαμβάνει το είδος της επίθεσης που περιμένετε.

Για παράδειγμα:

Τίτλος: Επείγον, επίθεση με αριστοκράτη.
(Αυτό θα κινήσει το ενδιαφέρον μας και να μας κάνει να κινητοποιηθούμε.)

Τίτλοι όπως "Βοήθεια" "Δέχομαι επίθεση" "Γειά σας" "χφστησησ" "Αλληλεγγύη" "Αναπαραχθείτε Χριστιανοί γιατί χανόμαστε" καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί δεν δίνουν καμία άμεση χρήσιμη πληροφορία.

Στην ανακοίνωση θα πρέπει επί ποινή διαγραφής να αναγράφονται τα ακόλουθα!

1) Το χωριό το οποίο δέχεται την επίθεση . Η παράθεση θα πρέπει να γίνεται με σύνδεση (link) στο χωριό σας που δέχεται επίθεση και γίνεται ως εξής: [village]000|000[/village] (χωρίς κενά ανάμεσα).
2) Τον επιτιθέμενο με σύνδεση και γίνεται ως εξής [player] τάδε [/player](χωρίς κενά ανάμεσα)
3) Το είδος της αναμενόμενης επίθεσης.
4) Την υπάρχουσα δύναμη στο χωριό σας
5) Την ώρα άφιξης της/των επιθέσεως/εων.

Και ένα ευχαριστώ δεν έβλαψε ποτέ.

Επίσης, επικοινωνήστε με όσους μπορείτε μέσω MSN (οι σχετικές επαφές υπάρχουν στο φόρουμ) and και ενημερώστε τους για την επίθεση που δέχεστε. Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να λάβετε γρήγορα υποστήριξη.

4. Απελπισία;

Έχετε κάνει όλα τα παραπάνω αλλά δεν έχετε ακόμη επαρκή άμυνα; Μπορείτε άνετα να πανικοβληθείτε αλλά αυτό θα κοστίσει την έξοδό σας από τον Ιερό Λόχο, γιατί οι Ιερολοχίτες δεν πανικοβάλλονται. ΠΟΤΕ.

Κοιάξτε και πάλι στην περιοχή σας, επειδή κάποιος δεν είναι προσωπικός σας σύμμαχος δεν σημαίνει ότι δεν θα σας βοηθήσει απέναντι σε έναν τούρκο ή ακόμη και Έλληνα. Αν ένας παίκτης ανήκει σε μια συμμαχία με την οποία πιστεύετε.ότι θα μπορούσαμε να έχουμε φιλικές σχέσεις απευθυνθείτε σε αυτόν. Ζητείστε ήρεμα και ευγενικά βοήθεια, σύμφωνα με τον τρόπο που αναφέραμε παραπάνω. Υποσχεθείτε αποζημίωση, είναι κάτι που εκτιμάται από τον άλλο, και μπορεί μάλιστα να έρθει χωρίς να ζητήσει βοήθεια. Όχι υστερίες, όχι κραυγές, όχι εθνικοαπελευθερωτικά συνθήματα και μαθήματα καλής συμπεριφοράς. Όχι απλώς δεν θα σας απαντήσουν, αλλά το πιο πιθανό να σας θεωρήσουν ως υποψήφιο στόχο για "όργωμα" λόγω βλακείας.

5. Η τέχνη της αποφυγής αριστοκρατών και καταπελτών

Οι Ιερολοχίτες δεν πανικοβάλλονται γιατί γνωρίζουν την τέχνη της άμυνας. Ιδού:

Εφόσον καταφέρατε να έχετε μια εκτίμηση η οποία σας υποδεικνύει ότι δεν περιλαμβάνεται αριστοκράτης, καταπέλτης ή κριός στην επίθεση, τότε μπορείτε να αποφύγετε την αντιπαράθεση με την επίθεση. Όπως αναφέραμε και παραπάνω τα πράγματα είναι απλά: Ξοδέψτε όσες προμήθειες έχετε βάζοντας αναβαθμίσεις στην ουρά εργασιών, όχι όμως στην παραγωγή στρατευμάτων (η ακύρωση εργασιών για στρατεύματα κοστίζει 10% των υλικών) και ό,τι περισσεύει στείλετε το σε οποιοδήποτε βαρβαρικό χωριό 1-2 λεπτά πριν την επίθεση. Επίσης στον ίδιο χρόνο βγάλτε από το χωριό όλα τα στρατεύματά σας ως επίθεση ή υποστήριξη σε κάποιο άλλο χωριό και μόλις δείτε ότι έγινε η επίθεση ακυρώστε όλες τις αποστολές εφοδίων και στρατευμάτων, εντός 5 λεπτών από την στιγμή τη αποστολής. Μόνο οι κριοί και οι καταπέλτες μπορούν να πλήξουν κτήρια και μόνο οι αριστοκράτες μπορούν να μειώσουν την κυριαρχία σας στο χωριό σας.

Σε κάθε περίπτωση, ό,τι επίθεση και να δέχεστε, πάντα θα αποσύρετε τις επιθετικές σας δυνάμεις από το χωριό σας. Δεν θα κερδίσετε τίποτα σε άμυνα, θα αντίθετα σφαγιαστούν ενώ θα μπορούσατε να τα έχετε μετά την επίθεση ώστε να συνεχίσετε το όργωμα, και να μην ξοδέψετε προμήθειες και για επιθετικές δυνάμεις. Επομένως, ποτέ όταν δεχόμαστε επίθεση τσεκούρια, ελαφρύ ιππικό και έφιπποι τοξότες, κριοί, καταπέλτες και αριστοκράτες μέσα στο χωριό.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε εφόσον έχετε μικρές αμυντικές δυνάμεις. Τα τείχη υπάρχουν για να προστατεύουν τους πολεμιστές και όχι το αντίθετο. Είναι προτιμότερο να πέσει ένα - δύο ακόμη και τρία επίπεδα το τοίχος παρά να χάσετε 500 στρατιώτες. Εφόσον μάλιστα έχετε περισσότερα από ένα χωριά, συγκεντρώστε όλες τις δυνάμεις σας σε ένα ή δύο από αυτά, γιατί είναι προτιμότερο να έχετε ένα χωριό με δυνατή άμυνα, παρά αδύνατη άμυνα σε όλα.

Η τέχνη της άμυνας όμως γίνεται πραγματική επιστήμη, όταν μπλέκονται αριστοκράτες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

DeletedUser

Η συνέχεια του οδηγού!

Αν για κάποιον λόγο φύγετε από την φυλή και αποφασίσω ότι θέλω να κρατήσω το χωριό σας, τότε το χωριό σας θα δεχθεί τις ακόλουθες 5 επιθέσεις:

1η επίθεση= 6000 τσεκούρια, 1000 ελαφρύ ιππικό, 1000 έφιπποι τοξότες 200 κριοί (δύναμη καθαρισμού)
2η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (1 δευτερόλεπτο μετά)
3η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (2 δευτερόλεπτα μετά)
4η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (3 δευτερόλεπτα μετά)
5η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (4 δευτερόλεπτα μετά)

Ναι, αυτό είναι ένα τραίνο. Αν δεν νομίζετε ότι μπορείτε να αμυνθείτε, μπορείτε να κάνετε ένα από τα ακόλουθα...

A) Ζητάτε από αξιόπιστους συμμάχους να στείλουν ενισχύσεις οι οποίες θα φθάσουν 2 δευτερόλεπτα μετά την πρώτη επίθεση. Ο καλύτερος τόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω MSN, ώστε να είναι 100% σίγουρος ο σύμμαχός σας τί πρέπει να κάνει. Εάν συμβεί αυτό τότε:

1η επίθεση= 6000 τσεκούρια, 1000 ελαφρύ ιππικό, 1000 έφιπποι τοξότες 200 κριοί = ο επιτιθέμενος νίκησε
2η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (1 δευτερόλεπτο μετά) = ο επιτιθέμενος νίκησε
3η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (2 δευτερόλεπτα μετά) = ο επιτιθέμενος νίκησε
4η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (3 δευτερόλεπτα μετά) = ο επιτιθέμενος νίκησε
ΑΦΙΞΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
5η επίθεση= 100 βαρύ ιππικό και ένας αριστοκράτης (4 δευτερόλεπτα μετά) = ο αμυνόμενος νίκησε

Αυτό σημαίνει ότι δεν χάσατε το χωριό σας.

B) Η άλλη επιλογή, είναι να κάνετε το παραπάνω μόνοι σας, στέλνοντας τα στρατεύματα σας σε κάποιο διπλανό χωριό και καλώντας τα πίσω την κατάλληλη στιγμή. Αν το κάνετε σωστά θα επιστρέψουν εγκαίρως και θα σώσετε το χωριό σας. Αν όχι το επόμενο πράγμα που θα δείτε στην οθόνη σας είναι μια πυξίδα...

Όπως αντιλαμβάνεστε τα πράγματα είναι δύσκολα και το διακύβευμα μεγάλο, οπότε και πολύ μικρά περιθώρια λάθους. Επομένως:
Πάρτε μολύβι και χαρτί και καταγράψτε τους χρόνους των επιθέσεων. Ξεκαθαρίστε ποιές ή ποιά επίθεση θέλετε να αναχαιτίσετε και ποιές να αποφύγετε. Εν συνεχεία υπολογίστε τον ακριβή χρόνο που χρειάζεστε για να ανακαλέσετε ή να στείλετε ως ενίσχυση στρατεύματα. Αφού κάνετε τους υπολογισμούς σας και οργανώσετε τις κινήσεις σας θυμηθείτε ότι πρέπει να δώσετε την σχετική εντολή ένα δευτερόλεπτο πριν από τον χρόνο εκκίνησης. Με λίγη τύχη και αρκετή προσοχή το αποτέλεσμα θα είναι να σώσετε το χωριό σας, ειδάλλως...

6. Αναφορές.

Όταν παίρνετε αναφορές, αναρτήστε τις στο θέμα που ανοίξατε για υποστήριξη και μην τις σβήνετε για μια εβδομάδα, ώστε να τις προωθήσετε σε όποιον τις ζητήσει, ιδίως σε όσους σας έστειλαν ενισχύσεις. Μην αναρτάτε ούτε κρατάτε τις ψεύτικες επιθέσεις. Επίσης, είναι καλή ιδέα όταν αναρτάτε αναφορές να μην γράφετε τις δυνάμεις που έχετε στο χωριό σας. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιός άλλος διαβάζει το φόρουμ.

7. Επιτηρητές.

Το να ζητά κάποιος ενισχύσεις και να μην είναι παρών τον υπολογιστή όταν φθάνουν είναι τουλάχιστον ανεύθυνο. Αν δεν μπορείτε να είστε παρόντες ζητήστε από κάποιον άλλον να μπει επιτηρητής του λογαριασμού σας ώστε να παρακολουθεί τί συμβαίνει. Αν δεν επικοινωνείτε μέσω του φόρουμ με την υπόλοιπη φυλή, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε καμία ανταπόκριση. Γι' αυτό και πρέπει να έχετε συχνή παρουσία και να επισκέπτεσθε συχνά το φόρουμ.

8. Όπλα άμυνας:

Τα βασικά όπλα άμυνας είναι ο παλαδίνος, το δόρυ, το σπαθί, το τόξο και το βαρύ ιππικό. Πάνω σε αυτά τα όπλα βασίζεται η άμυνα ενός χωριού και με την εξαίρεση του βαρέος ιππικού, η αποκλειστική τους αποστολή στο παιχνίδι είναι η άμυνα. Εξ αντιδιαστολής, ποτέ μα ποτέ, δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στην άμυνα εναντίον μιας επίθεσης τσεκούρια, ελαφρύ ιππικό, έφιπποι τοξότες, κριοί και καταπέλτες (αν και ειδικά για τους τελευταίους έχει υποστηριχθεί, όχι πειστικώς όμως ότι βοηθούν στην άμυνα). Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε ένα χωριό όταν εκδηλώνεται σε αυτό επίθεση. Ακόμη κι αν έχετε την εντύπωση ότι ενδέχεται να χάσετε το χωριό, είναι προτιμότερο να τα στείλετε σε μια αποστολή αυτοκτονίας παρά να τα κρατήσετε στην άμυνα.

9. Εξειδίκευση αμυντικών όπλων:

-Το ξίφος αντιμετωπίζει το τσεκούρι.
-Το δόρυ αντιμετωπίζει το ιππικό.
-Το τόξο αντιμετωπίζει τους πάντες.
-Τα τείχη με την κατάλληλη υποστήριξη από όπλα αντιμετωπίζει τα πάντα.
-Ο Ανιχνευτής αντιμετωπίζει τον Ανιχνευτή, επομένως αν σας ενοχλεί η ιδέα να δέχεστε επιθέσεις ανίχνευσης, πρέπει να έχετε απαραίτητα έναν ικανό αριθμό ανιχνευτών.


10. Αμυντικά χωριά:

Από την στιγμή που θα αποκτήστε πέραν του ενός χωριά, είναι απαραίτητη η εξειδίκευσή τους είτε σε επιθετικά είτε σε αμυντικά είτε ακόμη και σε αμυντικά και κατασκοπευτικά (αυτή η τελευταία περίπτωση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ περιορισμένη). Η εξειδίκευση θα πρέπει να είναι απόλυτη για να είναι επιτυχημένη, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιθετικές δυνάμεις στο χωριό αυτό. Ένα τυπικό αμυντικό χωριό θα πρέπει να έχει αναβαθμισμένα στο ύψιστο επίπεδο τον στρατώνα, ενδεχομένως τον σταύλο (βλ. παρακάτω), το εργαστήριο στο επίπεδο 1 (με 4 κριούς, μόνο και μόνο για την αποστολή ψεύτικων τραίνων), αναβαθμισμένα στο ύψιστο επίπεδο όλα τα ορυχεία και ασφαλώς το τείχος, αν και αυτό ισχύει για κάθε ειδίκευσης χωριό. Μια καλή ιδέα είναι να υπάρχει και μία ακαδημία στα αμυντικά χωριά καθόσον βοηθούν αφάνταστα στο κόψιμο νομισμάτων γα την εκπαίδευση αριστοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια, μετά το κτίσιμο της Ακαδημίας ενδείκνυται η υποβάθμιση του Οπλουργείου στο επίπεδο 5 ή 15, ανάλογα αν θα επιλέξετε να έχετε και βαρύ ιππικό στην άμυνά σας.

11. Αμυντική διάταξη:

Δεν υπάρχει ομοφωνία πάνω στο ερώτημα ποιά είναι η καλύτερη αναλογία αμυντικών δυνάμεων. Παρ' όλα αυτά, η πλειονότητα συμφωνεί ότι η ιδανική αναλογία είναι 2 δόρατα, 2 σπαθιά και ένα τόξο. Το επίθετο "ιδανική" είναι η λέξη - κλειδί. Ακριβώς επειδή είναι ιδανική, έχει το μειονέκτημα ότι χρειάζεται πολύ χρόνο για να επιτευχθεί, και όταν κάποιος βρίσκεται σε μια εχθρική γειτονιά ο χρόνος δεν είναι χρήμα αλλά επιβίωση. Αντ' αυτής της αναλογίας προτείνεται η αναλογία 4 δόρατα, 1 βαρύ ιππικό, και 2 τόξα. 1 βαρύ ιππικό ισοδυναμεί αμυντικά με 4 σπαθιά, έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ταχύτητας συν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και επιθετικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα βέβαια είναι η ταχύτητα κατασκευής, εφόσον η παραγωγή αμυντικών δυνάμεων επιμερίζεται σε δύο κτίρια αντί ενός, και επομένως η κατασκευή αυτής της αναλογίας λαμβάνει χώρα 3 φορές ταχύτερα. Από την άλλη πλευρά όμως, είναι εξαιρετικά δαπανηρό σε πόρους. Επίσης, η πραγμάτωση αυτής της διάταξης προϋποθέτει την αναβάθμιση του Οπλουργείου στο επίπεδο 15, που σημαίνει ότι έως τότε αν δεν ακολουθείται έστω υποτυπωδώς κάποια άλλη διάταξη που να περιλαμβάνει σπαθιά, ο αμυνόμενος είναι έκθετος σε επιθέσεις από τσεκούρια.
Εδώ να προλάβουμε και μια λογική απορία: εφόσον το τόξο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε όπλο, γιατί να μην εξοπλιστούμε μόνο με τόξα; Η απάντηση βασίζεται εν μέρει σε μελλοντική ανάλυση του τρόπου εκδήλωσης επίθεσης και στην ισορροπία πυρός μεταξύ επιτιθεμένων έφιππων τοξοτών και αμυνομένων τόξων, εν μέρει στο γεγονός ότι η έλλειψη εξειδίκευσης δεν δίνει κάποιο πρακτικό πλεονέκτημα και εν μέρει διότι η κατασκευή τους είναι χρονοβόρα.

12. Αμυντική υπερφόρτωση:

Ας υποθέσουμε ότι δέχεστε 5 επιθέσεις. Έχετε εκτιμήσει ποιά επίθεση περιλαμβάνει αριστοκράτη. Η λογική λέει ότι οι υπόλοιπες επιθέσεις είναι ψεύτικες, επομένως θα πρέπει να επικεντρώσετε την αμυντική σας προσπάθεια στο χωριό το οποίο πρόκειται να πληγεί από τον αριστοκράτη, συγκεντρώνοντας όλες τις δυνάμεις σας σε αυτό το χωριό. Αυτό αποκαλείται αμυντική υπερφόρτωση και αποσκοπεί τόσο στην ελαχιστοποίηση των απωλειών σας όσο και στην εξασφάλιση της αντιμετώπισης του επιτιθεμένου. Στην προσπάθεια αυτή έχετε έναν μεγάλο και αδυσώπητο αντίπαλο, τον χρόνο: σε κάθε περίπτωση τα πεζά αμυντικά όπλα θα καθυστερήσουν να φθάσουν στο αμυνόμενο χωριό. Αυτό αντιμετωπίζεται κατά κάποιον τρόπο εφόσον τις δυνάμεις αυτές συνοδεύει ο παλαδίνος, οπότε η διάρκεια της αποστολής μειώνεται δραματικά κατά περίπτωση ακόμη και στο μισό. Αν μάλιστα έχετε σε όλα τα χωριά σας, ιδίως τα αμυντικά, κατασκευάσει αγάλματα μπορείτε να τον μεταφέρετε. Ο παλαδίνος μπορεί να είναι μόνο ένας αλλά μπορεί να μεταφερθεί από χωρίου εις χωρίον μετά από 6 ώρες. Επομένως, αν πρόκειται να δεχθείτε επίθεση που έρχεται από αρκετά μακρυά και διαβλέπετε ότι μπορεί να υπάρχει τραίνο αριστοκρατών, μπορείτε να συγκεντρώσετε μια κρίσιμη μάζα αμυντικών όπλων αρκετά πιο γρήγορα.

Elric of Melnibone
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

DeletedUser

πολυ χρησιμος και διαφωτιστικος οδηγος, ευχαριστω τους ιερολοχιτες και τους συγγραφεις του ποστ
 

DeletedUser

ena megalo bravo ston elric...pistevo pos kathe fyli prepei na to exei sto foroum tis giati voithaei para poly eidika tous neous paixtes....kai pali bravo,tha kanei pollous paixtes kaliterous mia anagnosi tou sigekrimenou odigou...

ps:kai min petaxtite kapoioi kai peite pos den to xreiazeste...oti mathenei kaneis,kalo eine....:p
 

DeletedUser346

Εκπληκτική δουλειά, χρησιμότατες συμβουλές! Συγχαρητήρια στους συντελεστές.

Επιτρέπεται να το αντιγράψω και να το δημοσιεύσω στο Φόρουμ της φυλής μου, για όσους δεν έχουν accounts στο Φόρουμ; :)
 

DeletedUser346

Ευχαριστώ πολύ για την άδεια, ασφαλώς και θα αναφέρεται το όνομα του elric.
 

DeletedUser

Poli kala , alla vrika 3-4 lathakia. Tha sou po ena pou mou erxete proxeiro, les oti to tokso antimetopizi tous pantes.Malon kanis lathos :)
 

DeletedUser

παιδια συγνώμη αν δεν κολλάει η ερώτηση μου αλλά αν έχει κάποιος 4 χωριά,πόσα κάνει επιθετικά και πόσα αμυντικά?
ευχαριστώ
 

DeletedUser

παιδια συγνώμη αν δεν κολλάει η ερώτηση μου αλλά αν έχει κάποιος 4 χωριά,πόσα κάνει επιθετικά και πόσα αμυντικά?
ευχαριστώ

ολα ειναι σχετικα ,βαση της εμπειριας του καθενος,της στρατηγικης του θεσης,τις φιλιες που θα αναπτυξει,την δυνατοτητα αντιμετωπισης πιθανων κινδυνων κτλ.Αυτη δεν ειναι αλλωστε και η μαγεια του παιχνιδιου;;)

δεν υπαρχουν σωστοτεροι τροποι για να παιξεις αυτο το παιχνιδι αλλα λαθος τροποι.

Μια λογικη λεει πως τα αμυντικα πρεπει να ειναι 2 σε καθε τρια χωρια που εχεις.δηλαδη η αναλογια αμυντικα/επιθετικα να ειναι 2/1.Αλλη ειναι 3/1..εχω δει και 5/1 σε παιδι που ηταν σε συνορα φυλης του και ειχε καθημερινα επιθεσεις.

τωρα εαν εσυ εισαι μακρια απο τον εχθρο η δεν νιωθεις να απειλησε τοτε μπορεις να εχεις και ενα επιθετικο αντι ενος αμυντικου.Αν δεχθεις ομως μαζικες επιθεσεις θα ειναι πιο δυσκολο να αμυνθεις και πρεπει να εισαι ιδιατερα ικανος στο να αποκρους και να αποφευγεις επιθεσεις..

Το να εχεις περισσοτερα επιθετικα αντι αμυντικα ειναι καπως τραβηγμενο.Δεν το εχω κανει ποτε,δεν στο συστηνω και κανεις δεν νομιζω να στο συστησει..
 

DeletedUser

Το να εχεις περισσοτερα επιθετικα αντι αμυντικα ειναι καπως τραβηγμενο.Δεν το εχω κανει ποτε,δεν στο συστηνω και κανεις δεν νομιζω να στο συστησει..

Πάντα μου αρέσει να πηγαίνω κόντρα. :p

Αν εχεις περισσότερα επιθετικά απο ότι αμυντικά, μπορεί να χάσεις σε χρόνο dt. Το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις και ο αντίπαλός σου θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο απο ότι αν έχεις 5/1 αμυντικά.
Στο w5-w6 μπορεί να αντέξεις και κάνα τετράμηνο....πιο πριν θα γυρίζεις απο γωνια σε γωνιά του χάρτη αποκτώντας εμπειρίες και γνωρίζοντας νέους τόπους. Θα περάσεις καλά, αλλά δεν θα γίνεις ποτέ μεγάλος (με την έννοια...βγάλτην να τη μετρήσουμε).

Με λίγα λόγια, αν πάμε player versus player και είναι και οι δύο έμπειροι, τότε είναι πιο εύκολο να χάσεις αν έχεις περισσότερα αμυντικά χωριά. Παρόλα αυτά υπάρχει ρίσκο, και θέλει να είσαι ΠΟΛΥ ενεργός παίκτης.

Edit: Δεν λέω στα 4 τα 3 να είναι επιθετικά. Αν και θα το απολάμβανες απίστευτα. Αν έχεις 3 αμυντικά όμως, μπορείς άνετα να έχεις 8-9 επιθετικά, αν φροντίσεις να είναι σωστά στον χάρτη.
 

DeletedUser

ευχαριστώ πολύ παιδια.για ανάμικτα αποκλείετε ετσί?
 

DeletedUser

musatios παντα θελω να εχω ενα δικηγορο του διαβολου σε θεματα που αφορουν πως βλεπω απο τη μερια μου το παιχνιδι ,γιατι βοηθουν εκτος απο τους αλλους και εμενα στο να σκεφτομαι καθε μερα και καλυτερα και να βελτιωνομαι;)

κοιτα για εμενα που παιζω στο w6 επισης θα μου ηταν κινδυνος-θανατος αν ειχα περισσοτερα επιθετικα αντι για αμυντικα χωρια.Καθημερινα δεχομουν επιθεσεις,οχι οργανωμενες αλλα αρκετες για να μου ροκανιζουν την αμυνα σιγα σιγα..Ημουν βλεπεις στα συνορα με εχθρους παντα σε οποια φυλη και να ημουν στους 7-8 μηνες που επαιζα.
Σε καποια φαση το ειχα κανει 1/1 τα χωρια αλλα εβλεπα πως δεν αντεχα.Βλεπεις εβαζα και πανω απο ολα να εχω ετοιμο στρατο και για τους γυρω μου και οχι μονο για μενα.
Στην επιθεση παλι λειτουργουσαμε σαν ομαδα και τα επιθετικα χωρια που ειχα ηταν υπεραρκετα για να παρω 4-5 χωρια στο πρωτο κυμα επιθεσεων(παντα ειχα χ/χ περιεργως:p) σε καθε επιχειρηση..οποτε γιαυτο και ποτε δεν θα με δεις ψηλα στα od rankings στο w6 στην επιθεση.

ποτε δεν χρειαστηκε να παω στο 1 εναντιον 1 γιατι πολυ απλα και να ηθελα δεν γινοταν στο σημειο που ημουν.:)



κινγκ οχι ποτε των ποτων δεν κανεις το "λιγο απο ολα" συστημα στην στρατολογηση στα χωρια...η αποδοση δεν θα ειναι ιδια ουτε στην επιθεση σε συγκριση με ενα φουλ επιθετικο χωριο ουτε στην αμυνα σε συγκριση με ενα φουλ αμυντικο;)
 
Κορυφή